În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum să economisești bani din factura pentru consumul de electricitate.
– De ce e bine să cumperi cadourile de Crăciun în octombrie.
Toamna se adună… oamenii pe acasă. Vine frigul și ieșim din casă mai rar. Soarele pleacă devreme la culcare, așa că ne grăbim să ajungem fiecare la casele noastre de cum se înserează. Ce impact are acest lucru pentru portofelul nostru?
Odată cu statul în casă unele cheltuieli scad sau dispar, cum ar fi cheltuielile cu vacanțele, weekend-urile la munte și la mare sau ieșirile la terasă, în timp ce alte cheltuieli cresc, cum sunt cele cu electricitatea, încălzirea, pregătirea pentru sezonul rece.
Am cinci idei pentru tine cu propuneri care să te ajute să faci economii toamna aceasta.
Treci la buget de toamnă!
Vara cheltuim mai mult cu vacanțele și ieșirile din casă. Oricât am încerca noi să ținem cheltuielile în frâu, tot mai scăpăm în bani și îi cheltuim, ne spunem că și așa trece vara, apoi stăm cuminți în casă și punem bani la saltea din toamnă, că de fapt o viață avem și trebuie să ne bucurăm de ea. Bun, ne-am simțit bine cât a fost vara de lungă, acum ne adunăm pe acasă!
Construiește-ți bugetul și ai grijă la cheltuieli. Ține într-un caiet sau într-un tabel Excel calculele de bani. Pe primele linii pune toate sursele de venit, pe următoarele linii pune toate sursele de cheltuieli, așa o să vezi clar unde pleacă banii tăi lună de lună. Înainte de a cheltui bani, te sfătuiesc să pui deoparte o sumă de bani în fondul tău de siguranță sau la economii.
Fă o lista cu lucrurile de care ai nevoie în casă, adică lucruri ce trebuie înlocuite, de la perne, pilote, haine, electrocasnice, apoi urmărește prețurile și vânează ofertele sau pregătește-te de reducerile care urmează de Black Friday.
Chiar dacă încă tânjești după plimbări pe afară, încearcă să stai departe de tentațiile care-ți scot banii din portofel, adică stai departe de magazine și de mall-uri. Mai bine ieși la plimbare în parc cu copiii sau cu prietenii, ia cu tine o apă și o gustare și ține banii lângă tine, pentru dorințe mai mari și mai importante.
Fă cumpărăturile pe bază de listă, asta te va ajuta să treci de stadiul de dorință și să te gândești de două ori înainte de a cheltui. Compară prețurile și nu cumpăra impulsiv: în curând trece și toamna și ai nevoie de bani pentru sărbătorile de iarnă.
Cumpără produse de sezon!
Piața este plină de produse proaspete și gustoase, iar prețurile sunt acum cele mai bune, pentru că oferta este mare și mulți producători n-au spațiu de depozitare, așa că-și doresc să-și vândă marfa rapid.
Fă rezerve și pentru iarnă: poți să pregătești câteva porții de legume și fructe ca să le pui la congelator. Carne proaspătă găsești la magazin tot timpul anului, are sens să congelezi câteva pungi dacă faci rost mai rar de produse de la țară sau de la producători de încredere, la care n-ai acces constant, altfel mai bine umple congelatorul cu legume și fructe de care te vei bucura la iarnă.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Economisește bani din factura pentru consumul de electricitate!
Se face noapte mai repede și aprindem luminile în casă, se face frig afară și trebuie să încălzim casa, iar toate acestea ne cresc sumele de pe facturile de la întreținere.
Înlocuiește becurile normale cu becuri Led, sunt mai scumpe când le cumperi, dar au viață mai lungă și un consum cu 85% mai redus de energie. Stinge becurile în camerele în care nu stai, stinge televizorul când nu te uiți la el, închide orice sursă care consumă degeaba!
Scoate din priză încărcătoarele de telefon, laptopurile sau alte electrocasnicele când nu le folosești, chiar și în faza de stand-by tot consumă energie. Dacă asta pare complicat, înlocuiește prelungitoarele cu cele care pot întrerupe curentul din buton on-off.
Economisește bani la factura pentru consumul de căldură!
Izolează ferestrele și ușile. Pune izolatoare la praguri și bandă izolatoare la ușa de la intrare și la geamuri pentru a păstra căldura din casă.
Instalează un termostat care se poate regla pe intervale orare, astfel încât, în lipsa voastră, să facă economie de căldură. Există și termostat care se montează în fiecare cameră sau termostat care se poate instala pe fiecare calorifer.
Aerisește caloriferele, curăță-le de praf, eliberează lucrurile de pe ele sau din jurul lor pentru ca să poată circula căldura.
Economisește pentru sărbătorile care urmează!
Pentru multe persoane o mare parte din bugetul de Crăciun merge pe cadouri. Cumpără cadourile din toamnă. Fă lista de cadouri și ocupă-te de achiziția lor din timp. În ultimul moment, vei cheltui mult mai mulți bani și nu e sigur că vei cumpăra cele mai potrivite cadouri pentru fiecare persoană din lista ta de oameni dragi. În loc să cumperi ceva scump în ultimul moment, mai bine cumperi ceva util, potrivit pentru fiecare în parte și la un preț care se încadrează în bugetul tău. În plus, cadourile cumpărate pe rând nici nu-ți vor da peste cap bugetul de iarnă.
Pune deoparte banii pe care îi economisești cu ideile de mai sus și o mare parte din bugetul sărbătorilor de iarnă o să fie deja asigurat. Cu ceva organizare și puțină grijă, poți avea mai multe dorințe împlinite cu mai puțini bani.
O toamnă frumoasă vă doresc cu bani în buzunare, cu sănătate, cu zâmbete și culori, cu oameni dragi aproape!
Citește și:
Știința din spatele dictonului ”Gândește și vei fi bogat” și de ce funcționează