În următoarele 5 minute vei afla:
– Care sunt cele mai comune capcane din jurul managerilor noi.
– De ce ar trebui să ceri și părerea subalternilor, nu numai a superiorilor.
Momentul în care îți poți bifa la profilul de LinkedIn rubrica ”experiență în management” este un punct de referință incitant pentru oricine, însă vine la pachet cu multe provocări. Adevărul este că se întâmplă adesea ca oamenii promovați în roluri de conducere să nu aibă parte de suficient sprijin sau training (și, uneori, nici măcar să nu-și conștientizeze propriile limite), astfel încât să-și poată aborda eficient noul rol.
Așadar, ce poți face pentru a evita cele mai comune capcane cărora le cad victimă managerii? Identificarea propriilor limitări, și găsirea unor soluții pentru a le depăși, e un punct de plecare excelent.
Greșeala #1: Să pretinzi că le știi pe toate
Nu trebuie să le știi pe toate ca să poți conduce o echipă, însă sunt și oameni care cred acest lucru. În loc să pui presiune pe tine în acest sens, spune-ți: ”acum învăț”, și anunță-i pe cei din jur că urmează să pui multe întrebări, sugerează Ben Dattner, doctor în științe, coach, consultant în dezvoltare organizațională și profesor la New York University.
Greșeala #2: Să te grăbești să faci schimbări
Unii lideri, fie dintre cei cu ani de experiență în portofoliu, ori dintre cei care se află la început de drum în leadership, au tendința de a se mișca mult prea repede. ”Mulți lideri riscă să cadă în plasa tentației de a precipita schimbările, pentru că-și doresc foarte tare să demonstreze că sunt capabili și vor să aducă îmbunătățiri rapide. Însă, uneori, există motive pentru care lucrurile sunt… așa cum sunt, și e important să înțelegi ”de ce” înainte să te grăbești să modifici ”felul în care”, explică Dattner. Abține-te de la a face schimbări majore înainte să înțelegi procesele.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Greșeala #3: Să folosești un ton critic
”E important să-ți construiești relații bune cu colegii de echipă”, explică Dattner, și secretul ține de modul în care comunici cu ei. Dacă, spre exemplu, trebuie să oferi un feedback și formulezi întrebarea sub forma: ”De ce faci lucrul acesta astfel?”, cel mai probabil, colegul respectiv se va simți prost și se va îndepărta de tine. E foarte important să te raportezi la oamenii cu care lucrezi într-un mod în care ei să simtă că nu este vorba despre vreun soi de scepticism implicit ori de critică, ci de o curiozitate autentică legată de modul în care funcționează lucrurile. Astfel le demonstrezi că-ți dorești să lucrezi cu ei, nu să le vânezi greșelile”, adaugă Dattner.
Greșeala #4: Să te supra-aglomerezi
Sarah Brazaitis, doctor în științe și profesor la Teachers College din cadrul Columbia University, susține că managerilor începători le este greu să se oprească din a face ceea ce făceau înainte de a prelua rolul de lider. În plus, pe lângă această provocare, s-ar putea să se simtă obligați să accepte orice sarcină le este sugerată. Soluția pe care o propune Brazaitis pentru această problemă este una foarte simplă: deleagă! ”În calitate de lider, e necesar să poți surprinde imaginea de ansamblu, să evaluezi trend-urile actuale și viitoare, competiția și oportunitățile, și să pui la punct o viziune și un plan în conformitate cu aceasta.” Având încredere că echipa ta se va descurca să preia o parte dintre sarcinile cotidiene, vei putea să te concentrezi mai eficient asupra responsabilităților mai mari.”
Greșeala #5: Să nu ceri feedback
Probabil că ești obișnuit să ceri feedback din partea superiorului tău ierarhic. Dar Brazaitis susține că este esențial să soliciți părerea tuturor celor cu care lucrezi în mod obișnuit, iar în această categorie intră și subalternii. Astfel, nu numai că vei avea parte de o perspectivă mai largă, dar vei și construi o dinamică de lucru caracterizată de diversitate.
Citește și:
Cum să fii un lider eficient: ingredientele nebănuite ale succesului