În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum îți poate schimba yoga chimia creierului în mai puțin de o oră.
– Care sunt pozițiile de yoga care trezesc principalele centre energetice din corp.
În ritmul și viața agitată de azi, yoga a crescut în popularitate: nu numai pentru beneficiile sale fizice, cum ar fi sporirea forței și a flexibilității, ci și pentru capacitatea sa de a contribui la sănătatea mintală și de a îmbunătăți starea de bine. Mulți dintre cei care practică deja yoga sunt de acord că natura sa holistică oferă o retragere de la factorii de stres ai vieții.
Ce poate face yoga pentru noi?
Multe studii și cercetări au confirmat că yoga este benefică din punct de vedere fizic și mental, dar este la fel de bună pentru noi ca alte forme de exerciții fizice? Răspunsul te-ar putea surprinde.
Am evidențiat câteva cercetări care ne ajută să înțelegem beneficiile yoga și de ce poate fi o idee bună să încercăm. Yoga este o practică străveche care se concentrează pe conectarea minții și corpului prin posturi fizice (asane), tehnici de respirație și meditație.
Considerat un exercițiu cu impact redus, este sigur pentru aproape oricine, mai ales atunci când este ghidat de un instructor care poate corecta alinierea sau modifica pozițiile pentru a te menține în siguranță și confortabil.
Există multe tipuri de yoga. Unele sunt mai dinamice precum ashtanga sau vinyasa, în timp ce altele sunt mai liniștite și mai meditative precum yin yoga. Scopul când practici yoga este să te provoci fizic (dar nu prea mult), concentrându-te în același timp asupra respirației și calmându-ți mintea.
De fapt, yoga te ajută să-ți îndrepți atenția spre interior, sporindu-ți conștientizarea a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului și chiar sporind stima de sine. Acesta este motivul pentru care vedem yoga devenind o parte integrantă a programelor de tratament pentru tulburările alimentare, dependență și multe altele.
De la ameliorarea stresului și anxietății până la reducerea inflamației în organism, iată câteva beneficii ale practicării yoga care au fost studiate de cercetători:
1. Contribuie la reducerea stresului, anxietății și depresiei
Studiile au arătat că yoga poate reduce secreția de cortizol, numit adesea hormonul stresului. Cortizolul poate influența nivelurile de serotonină, un neurotransmițător asociat cu depresia, determinând unii cercetători să concluzioneze că yoga chiar ajută la diminuarea simptomelor asociate depresiei. De asemenea, s-a demonstrat că yoga ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate prin strategii precum concentrarea asupra momentului prezent și găsirea unui sentiment de calm.
Cu toate acestea, este important de reținut că, deși yoga poate ajuta la diminuarea simptomelor acestor afecțiuni, n-ar trebui să înlocuiască niciodată îngrijirea medicală tradițională atunci când este nevoie.
Într-un studiu, 34 de femei diagnosticate cu o tulburare de anxietate au participat la cursuri de yoga de două ori pe săptămână timp de două luni. La sfârșitul studiului, cele care practicau yoga aveau niveluri semnificativ mai scăzute de anxietate. Am povestit pe larg despre posturile recomandate aici.
2. Reduce durerile cronice
Durerea cronică este durerea care poate dura de la săptămâni la ani și poate afecta oamenii fizic și mental. Yoga poate fi de ajutor pentru cei care suferă de dureri cronice, cum ar fi artrita și migrenele sau durerile de spate. Cu dureri de spate m-am confruntat și eu mulți ani la rând, iar de când practic constant yoga, acestea au dispărut și, chiar dacă mai apar, sunt gestionabile și cu o intensitate mult diminuată. Am împărtășit din experiența personală aici.
Un alt studiu încă din 2005 a arătat că Iyengar yoga contribuie la scăderea durerii și la îmbunătățirea funcției fizice la participanții cu osteoartrită a genunchilor. Deși sunt necesare mai multe cercetări, integrarea practicii yoga în rutina zilnică poate fi benefică pentru cei care suferă de orice durere cronică.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
3. Poate reduce inflamația din organism
Deși unele inflamații sunt ”utile”, fiind modul în care sistemul nostru imunitar ne atenționează corpul că se întâmplă ceva, inflamația cronică provoacă durere și oboseală. De asemenea, este legată de boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul.
Mai multe studii au arătat că yoga este deosebit de utilă în reducerea inflamației dăunătoare în organism. Un studiu din 2015 a împărțit 218 de participanți în două grupuri: cei care practicau yoga în mod regulat și cei care nu practicau yoga. Ambele grupuri au efectuat apoi exerciții moderate și extenuante pentru a induce stresul. La sfârșitul studiului, indivizii care practicau yoga aveau niveluri mai scăzute de markeri inflamatori decât cei care nu făceau acest lucru.
În mod similar, un mic studiu din 2014 a arătat că 12 săptămâni de yoga au redus markerii inflamatori la supraviețuitorii cancerului de sân cu oboseală persistentă.
4. Îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul
Mulți oameni adaugă yoga la rutina lor de fitness pentru a-și îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul.
Există și o cercetare care susține acest beneficiu, demonstrând că poate optimiza performanța prin utilizarea unor poziții specifice care vizează flexibilitatea și echilibrul. Un studiu recent a analizat impactul a 10 săptămâni de yoga asupra a 26 de sportivi de sex masculin. Practicând yoga le-a crescut flexibilitatea și echilibrul.
De asemenea, practicarea yoga ar putea ajuta la îmbunătățirea echilibrului și a mobilității la adulții vârstnici, conform unui studiu din 2013. Un program de Iyengar yoga de 12 săptămâni a îmbunătățit echilibrul și mobilitatea la persoanele în vârstă. Practicarea a doar 15-30 de minute de yoga în fiecare zi ar putea face o mare diferență pentru cei care doresc să-și crească flexibilitatea și echilibrul.
5. Îmbunătățește calitatea vieții, starea de bine și nivelul de energie
Practicarea yoga vă poate îmbunătăți serios calitatea vieții, potrivit unui studiu de șase luni realizat de Oregon Health and Science University. Participanții cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani au fost repartizați la Hatha yoga, mers pe jos sau nimic. Nu numai că yoghinii au experimentat îmbunătățiri legate de sănătatea fizică și calitatea vieții, dar și sentimentul lor general de bunăstare și vitalitate a crescut.
Știai că yoga îți poate schimba chimia creierului în mai puțin de o oră? Doar o singură practică de yoga este suficientă pentru a crește cantitatea de acid gama-aminobutiric (GABA) care stimulează starea de spirit cu 27%, conform cercetătorilor de la Universitatea din Boston.
Dintr-o perspectivă spirituală, se spune că o practică yoga zilnică trezește principalele centre de energetice din corp. Pozițiile care aduc o energie suplimentară sunt cele care extind coloana vertebrală, cum ar fi postura copacului, permițând ca energia să circule în tot corpul, dar și cele care deschid pieptul, precum postura cobrei, încurajând aportul oxigen.
Cercetările științifice sugerează că yoga îți poate revigora mintea prin doar 25 de minute de Hatha yoga și meditație, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Waterloo. Asta pentru că se eliberează endorfine, crește fluxul sangvin în creier și scade atenția asupra gândurilor negative.