În următoarele 5 minute vei afla:

–  De ce să preferi parcul în detrimentul sălii.
–  Ce format clasic de exerciții este excelent pentru a începe să ai o viața mai activă.


Știm cu toții că exercițiile fizice, efectuate mod regulat (recomandarea optimă pentru adulți este de cel puțin 150 de minute de activitate fizică/săptămână), oferă multe beneficii pentru sănătatea mentală și fizică: ajută la prevenirea bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice, revigorează starea de spirit, reduc stresul, îmbunătățesc somnul și multe altele.

Dar dacă o simplă schimbare de scenariu ți-ar putea spori exponențial aceste beneficii?

Avantajele exercițiilor în aer liber

Practicarea sportului în aer liber poate fi foarte plăcută, precum o plimbare rapidă în parcul preferat. Vestea bună este că exercițiile în aer liber sunt la fel de eficiente ca și cele practicate în interior și pot fi chiar mai distractive. Activitatea îmbină perfect cele două activități care îmbunătățesc sănătatea: mișcarea corpului și ieșirea în natură, iar rezultatele sunt excepționale.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești starea de spirit, să economisești bani și să eviți timpul investit în drumul spre sală, orientează-te către activități pe cere le poți desfășura în aer liber.

1. Îmbunățirea stării de spirit și ameliorarea simptomelor depresiei

Exercițiile în aer liber oferă un impuls de vitalitate și fortifică sănătatea mentală un pic mai mult decât sportul practicat în spații închise. S-a demonstrat că deplasarea în aer ameliorează simptomele depresiei și revigorează starea de spirit. Expunerea la lumina soarelui sporește producția de vitamina D, care poate fi parțial responsabilă de acest efect de revitalizare mentală. Nu trebuie să alergi un maraton în aer liber pentru a profita de beneficiile acestei practici. Chiar și activitățile de intensitate scăzută vor avea efecte, cum ar fi mersul pe jos sau plimbarea relaxată pe bicicletă.

Pentru un plus de energie după-amiaza, îți poți lua o pauză de 20 de minute de mers alert, în aer liber, și vei reveni acasă sau la birou cu o altă dispoziție. 

2. Creșterea stimei de sine

Cercetările arată că doar cinci minute de exerciții în aer liber pot îmbunătăți stima de sine. Orice activitate în aer liber, efectuată într-o zonă verde, departe de asfalt și de trafic, produce acest efect. Interesant este faptul că activitatea fizică de intensitate mică până la moderată oferă îmbunătățiri mai mari ale stimei de sine decât exercițiile fizice de intensitate mare în aer liber.

Activitățile de intensitate mică spre medie îmbunătățesc stima de sine și pot fi făcute de aproape oricine, incluzând: mersul pe jos, ciclismul, călăria, pescuitul și grădinăritul.

3. Costurile reduse

O scuză foarte comună la care apelează persoanele care nu fac sport este aceea că nu-și permit să practice activități fizice regulate, într-un cadru specific. Sportul în aer liber oferă o soluție low cost, atât pentru pasionații de exerciții fizice, cât și pentru antrenori.

În timp ce prețurile ridicate de la clubul preferat sau de la studioul de fitness pot acționa ca o barieră pentru practicarea sportului, locurile în aer liber, cum ar fi străzile cu trafic redus și parcurile locale, oferă spațiu gratuit și sunt ideale pentru multe tipuri de exerciții.

Și în multe parcuri se regăsesc acum aparate de fitness care lucrează cu greutatea corpului, așa că poți beneficia de ele oricând e frumos afară.  

4. Eficientizarea timpului

Lipsa de timp este o altă scuză (sau chiar barieră) citată de persoanele sedentare. Navigarea în trafic, parcarea în garaj și vestiarele aglomerate adaugă timp suplimentar peste practicarea propriu-zisă a sportului, și mulți oameni nu dispun de o pauză de două ore pentru a fi activi. Atunci când mergi în cel mai apropiat parc sau grădină, poți scăpa de constrângerile legate de timp.În plus, străzile cu trafic redus, pistele de bicicletă oferă oferă un cadru ideal pentru mers pe jos, alergare și ciclism, în timp ce parcurile din apropiere sunt locuri ideale pentru antrenamente de rezistență, tabere de antrenament și cursuri de yoga. Multe zone în aer liber includ bănci, copaci, drumuri înclinate și chiar echipamente de sport, permițând o varietate de exerciții de antrenament de rezistență.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Conectarea cu mama natură

Unul dintre cele mai mari beneficii ale sportului în aer liber constă în oportunitatea de a te conecta cu natura, dar și cu locurile și cu oamenii din comunitate. Recompensează-te după plimbarea cu bicicleta cu o cafea băută la o cafenea locală, salută-ți vecinii în timp ce faci jogging pe străzi sau creează un grup săptămânal de mers pe jos cu prietenii și vecinii.

Exercițiul în aer liber te poate ajuta să te simți că aparții locului, te stimulează să-ți aprofundezi conexiunea cu mediul înconjurător și să-ți sporești aprecierea pentru frumusețea din jur.

Precauții pentru exerciții în aer liber

Nu toate spațiile exterioare sunt potrivite pentru exerciții fizice. Traficul, condițiile meteorologice și siguranța sunt lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a ieși în aer liber. Cercetează-ți cu atenție „locul de joacă” pentru a găsi un cadru sigur și care să răspundă nevoilor tale de activitate fizică. În plus, în funcție de condiții, nu trebuie să uiți de protecția solară, de hainele termice dacă e frig afară, sau de un echipament adecvat, în caz că plouă.

Exemplu de antrenament în aer liber

Acest format clasic de exerciții este excelent pentru a începe să ai o viața mai activă.

  • 5 minute de încălzire;
  • 20 minute cardio (mers alert/alergare ușoară);
  • Exerciții statice / Forță de 30 de minute;
  • 5 minute de stretching.

Pentru acest antrenament, n-ai nevoie decât de corpul din dotare, de un cronometru sau de un ceas, de haine și pantofi de antrenament confortabili și de un spațiu pentru a-ți desfășura exercițiile în siguranță.

Scrie-mi povestea ta la [email protected] și care este locul unde faci sport și-ți pot oferi un abonament lunar cu un plan personalizat de antrenament.

Citește și:

Cum să-ți convingi corpul că sportul e benefic, chiar dacă doare

Ghidul Thrive: totul despre mișcare