În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce factori determină o mentalitate rigidă.
– Cum te afectează discursul criticului interior.


Nu știu cum resimți tu experiența pandemiei, dar eu, pe lângă tot ce am pierdut, am avut și câștiguri neașteptate. Am primit timp cu mine, cu gândurile și emoțiile mele. Am avut ocazia să îmi creez noi obiceiuri și șansa să ies din zona călduță de confort, chiar dacă, pe alocuri, a fost un proces dificil. Cred că ultimele luni au fost un examen dur de verificare a mindset-ului.

Despre mindset se vorbește în mod special de când Carol Dweck a publicat celebra ei carte Mindset, în care explică în detaliu diferența dintre o mentalitate rigidă (fixed mindset) și una flexibilă (growth mindset) și recomandă metode prin care să o antrenăm pe cea din urmă. 

Mentalitatea rigidă ne induce grija față de modul în care vom fi judecați. Iar mentalitatea flexibilă ivine pa pachet cu dorința de perfecționare și autodepășire. Acest mindset ne ajută să ne adaptăm, să creștem, să funcționăm mai bine. Esența cercetărilor ei o poți afla din speech-ul de la TED care are aproape 12 milioane de vizualizări.

Pentru mine, mindset-ul este suma convingerilor noastre puternice, a comportamentelor și a presupunerilor despre cine suntem, ce merităm, de ce suntem capabili, cum funcționează lumea și ce e posibil ori imposibil. Asta înseamnă că de mindset-ul nostru depinde cum interpretăm situațiile și cum răspundem la ele.

Cu îți poți antrena mentalitatea flexibilă

Ca să îți calibrezi corect așteptările e important să știi că nimeni nu operează tot timpul doar cu fixed sau cu growth mindset și că trecerea spre o mentalitate flexibilă nu se petrece peste noapte. Este un proces care presupune schimbări mici, micropași și constante în gândire, schimbări progresive, nu salturi mari. E un maraton, nu e un sprint.

Fii atent la criticul tău interior

Dacă ai nota toate lucrurile pe care ți le spui într-o zi și te-aș ruga să mi le citești, ce aș auzi? E nevoie să încetinești sau să creezi momente de prezență ca să îți poți surprinde criticul interior și să nu mai lași gândurile negative să ia proporții. Întrerupe auto-critica în momentul în care conștientizezi ce faci.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Schimbă-ți întrebarea dominantă

Printre acele gânduri negative există întrebări care se repetă și, de obicei, una este dominantă. Când te întrebi de ce alții pot și tu nu, nu te întrebi ce ai putea face tu diferit într-o situație dată. Calitatea răspunsurilor tale depinde de calitatea întrebărilor pe care ți le pui. Întrebarea ta dominantă care e?

Folosește cuvinte care te ajută să acționezi

Felul în care gândești și cuvintele pe care le folosești când vorbești despre tine, despre ceilalți sau despre circumstanțe influențează felul în care te raportezi la viață și, ca urmare, îți determină comportamentele. De câte ori te-a ajutat faptul că dai vina pe o situație să te simți puternic, curajos, fericit sau plin de viață? 

Adu-ți dovezi care îți susțin noua identitate

Da, e important să devii conștient de criticul tău interior și de felul în care te sabotezi punându-ți întrebările nepotrivite și contează să folosești cuvinte care te sprijină. Dar toate momente în care ai revelații devin cu adevărat valoroase abia atunci când faci schimbări în comportamentul tău. Când crezi că nu ești un profesionist suficient de bun, vei reduce efortul depus, pentru că oricum nu contează. Când crezi că ești un profesionist valoros, vei fi mai curajos, mai creativ, mai implicat.

În concluzie, nu ești ceea ce gândești. Dar ești ceea ce faci. Iar gândurile tale îți vor influența comportamentele. Cum îți e mindset-ul, așa îți e și viața.

Citește și:

Viața, la imperfect

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Cristina Oțel

    Trainer și Coach, Fondator Soul Bloom

    Cu o experiență de peste 14 ani în Learning & Development, Cristina a făcut pasul spre antreprenoriat la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – cursuri, ședințe de coaching și podcast - numitorul comun este evoluția personală. De peste 8 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață care să ne vină ca turnată, iar în 2019 a lansat Pauza de Bine, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri din România. Cristina e mama a doi copii care îi arată unde mai are de lucrat cu ea însăși.