În următoarele 6 minute vei afla:

– Unde poți vedea cel mai bine conservat amfiteatru antic din lume.
– Care sunt beneficiile unei escapade la vecini.


De-a lungul anilor, am avut ocazia să ajung în Bulgaria de câteva ori, pentru că e foarte aproape. Am dat o fugă cu cortul la apa turcoaz a Mării Negre, care se regăsește pe malurile Krapetsului, am petrecut un weekend prelungit într-un all all inclusive din Albena, am fost în Ruse special să mânânc midii într-o după-amiază, și am trecut chiar prin Sofia într-o seară, când eram în drum spre Grecia.

Toate excursiile au fost drăguțe, dar pe atunci nu știam cât de frumoasă e cu adevărat Bulgaria și câte sunt de descoperit, pentru că, după cum aveam să aflu, e una dintre cele mai subestimate destinații din Europa.

Însă acum ceva vreme am fost invitată într-o vacanță organizată de Ministerul Turismului din Bulgaria, timp în care am explorat sistematic unele dintre comorile acestei țări învecinate, care e prea aproape pentru a putea visa la ea, așa cum aspirăm la destinațiile exotice. Iar după experiența cumulată, pe care am avut-o descoperind mixul cultural (cu influențe grecești, romane, slave, turcești și persane), ruinele antice, arhitectura modernă, peisajele și tot ce are de oferit țara învecinată, am decis că în mod sigur voi reveni, indiferent de ce gen de vacanță îmi poftește inima, de vârstă, sau de sezon.

Iată 3 tipuri inedite de vacanță pe care le poți trăi în Bulgaria:

1. Vacanță creativă la Balcic

Pentru o scurtă perioadă, Balcicul a fost al nostru, iar în decursul deceniilor respective, Regina Maria a României s-a îndrăgostit de el și a transformat coasta de argint (denumită așa datorită versanților de calcar din perimetrul său) în reședința sa de vară, iar castelul din Balcic, un monument arhitectural, dar și de grădinărit și peisagistică, într-un loc de întâlnire pentru artiștii și intelectualii vremii. Și cred că Balcicul mi-e atât de familiar, pentru că l-am admirat în zeci de picturi realizate de artiști români. Grădina botanică are 16 hectare de splendoare, iar ghidul mi-a spus că colecția de cactuși pe care o include este cea mai variată din lume.

Pentru turistul de azi, Balcicul e o destinație superbă și accesibilă, preferată pentru un weekend prelungit. Însă mie mi se pare un loc ideal atunci când îți dorești să lucrezi de la distanță și să te relaxezi în același timp, sau pentru momentle când vrei să te reculegi sau să termini un proiect amplu. Culorile apusului, prospețimea aerului sărat, grădina superbă, care-ți va cere mai multe zile de explorare și unde vei găsi alte flori și alte nuanțe în fiecare sezon, toate îți vor liniști sufletul, îți stimula creativitatea și te vor încuraja să visezi cu ochii deschiși. Și nu rata degustarea de vinuri de la palat: vinul cu extract de smochine e un desert ideal, indiferent de sezon.

2. Incursiune în trecut

Plovdiv  este probabil cel mai vechi oraș locuit continuu din Europa, cu urme datând din secolul al VI-lea î.Hr. Deși majoritatea atracțiilor sunt mai noi, în centru poți admira Amfiteatrul Roman din Philippopolis, unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume, ce datează din secolul I d. Hr., și Arena Romană, construită în secolul al II-lea d.Hr. și descoperită în 1923. Dacă ești în zonă, vizitează și Muzeul Etnografic – nu vei regreta!

Nessebar este un oraș antic și pitoresc, cu străzi înguste, pietruite, cu monumente antice și arhitectură din Evul mediu, și biserici ce datează încă din secolul al IV-lea. Nu uita să remarci „bârfitoarele”, adică balcoanele special construite pentru ca doamna casei să poată observa trecătorii, dar și vecinii. Alocă-ți cel puțin jumătate de zi pentru a explora acest loc pe îndelete.

Veliko Tarnovo sau „Orașul țarilor” este unul dintre cele mai importante destinații Bulgaria, deoarece a fost capitala ce de-al doilea Țarat Bulgar în Evul Mediu. Cea mai importantă atracție este Cetatea Tsarevets, monument situat pe un deal pitoresc, ce păstrează ecourile gloriei de odinioară. În punctul de nord al dealului e un afloriment peste râul Lantra, ce poartă numele de Stânca Execuțiilor. Îți recomand să te urci în vârful clopotniței pentru a face cele mai reușite poze panoramice.

3. City break în Sofia

Capitala Bulgariei, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, fiind fondat acum aproximativ 2.500 de ani, te poate încânta indiferent de preferințele și stilul tău de viață. Îți poți clăti ochii cu biserici ce au cupole în formă de bulbi de ceapă, poți vizita diverse muzee și galerii, iar restaurantele și cafenelele cochete de pe bulevardul Vitosha îți vor completa experiența unei mini-vacanțe urbane reușite. Scena culinară, în special în vechea piață centrală, este variată, atmosfera sa vibrantă, oriunde te uiți, poți observa artă stradală unică, sculpturi ciudate, magazine interesante și multe altele, iar orașul este viu până la orele târzii ale nopții.

Dar Sofia te poate convinge să rămâi chiar și mai mult, pentru a-i explora patrimoniul cultural și comorile sale ascunse. Lucrările de excavație efectuate cu ocaziei construcției metroului au scos la iveală un adevărat tezaur de ruine romane vechi, de pe vremea când orașul purta numele de Serdica.

Ce avantaje prezintă o vizită la vecini

Pandemia și incertitudinea cu care a venit la pachet ne-au determinat să fim din ce în ce mai prudenți cu plecările în străinătate, însă știind că poți reveni rapid în cazul unei urgențe, vizitarea unei țări din proximitate îți conferă relaxarea necesară pentru a te detașa cu adevărat.

Planificarea minuțioasă a unei călătorii implică stres, griji și foarte multă premeditare. O escapadă în Bulgaria poate fi chiar și spontană, și nu presupune vize, schimbări drastice de climă, de fus orar, sau de alimentație.

În plus, indiferent de tipul de vacanță pe care-l preferi, Bulgaria oferă un raport excelent calitate-preț, deci îți poți oferi un concediu prietenos cu bugetul oricând.

Citește și:

Vacanțele mici și dese, cheia marilor succese

Cele mai utile 5 aplicații Google pentru o vacanță reușită

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.