În următoarele 4 minute vei afla:
– De ce și concepțiile optimiste pot fi dăunătoare.
– Cum convigerile tale se pot transforma în profeții autoîmplinite.
Cu toții avem un set de convingeri cu care operăm și care ne ghidează deciziile pe care le luăm. Ele ne afectează felul în care interpretăm evenimentele cu care ne confruntăm în viață și ne influențează modul în care gândim, simțim și ne comportăm.
Convingerile sănătoase ne sunt de folos. Dar convingerile nerealiste, care ne limitează și de care ne agățăm – cu toții avem și din astea -, ne pot împiedica să ne atingem potențialul maxim.
E important să-ți recunoști convingerile și să înțelegi care dintre ele ar putea fi greșite și contraproductive. Astfel, poți lua măsuri pentru a renunța la cele care-ți limitează potențialul.
Iată trei tipuri de convingeri nesănătoase care te vor face mai puțin eficient și-ți vor sabota forța interioară, de care ai nevoie ca să devii cea mai bună variantă a ta:
Convingeri nesănătoase despre tine însuți – A conchide că ești un ratat, un eșec, că nimeni nu te place sau că ești incapabil de orice te va împiedica să dai ce-i mai bun din tine. Chiar și concepțiile excesiv de optimiste pot fi nesănătoase. Să crezi că excelezi în ceea ce faci sau că ești mai presus de reguli poate fi la fel de periculos pentru evoluția ta ca proiecțiile negative despre propria persoană.
Convingeri nesănătoase despre ceilalți – Să crezi că oricine e împotriva ta, nedemn de încredere sau manipulator te va împiedica să dezvolți relații sănătoase. Crezi că toată lumea e de încredere sau că toți oamenii sunt buni? Îmi pare rău să-ți spun, dar asta înseamnă că se poate profita de tine sau că poți intra în relații care nu-ți fac bine.
Convingeri nesănătoase despre lume – Să pornești de la premisa că nu poți reuși, orice ai face, sau să crezi că lumea e un loc prea sumbru ca să poți fi vreodată fericit îți afectează, cu siguranță, viața. Pe de altă parte, minimizarea problemelor sociale sau aplicarea unui filtru prea optimist asupra vieții sunt abordări la fel de nocive.
Nu spune nimeni că e ușor să pui sub semnul întrebării convingerile pe care le ai în legătură cu tine, cu cei din jurul tău și cu lumea în care trăiești. Până la urmă, te-au ajutat să funcționezi toată viața și ai trăit cu gândul că sunt 100% corecte, dar e foarte posibil ca multe dintre ele să fie iraționale și neproductive.
Convingerile nesănătoase duc la obiceiuri nesănătoase. Iar obiceiurile nesănătoase produc rezultate negative, care, în cele din urmă îți validează convingerile nesănătoase. E un cerc vicios, din care e greu să ieși.
Iată câteva exemple reale, din cabinetul meu de terapie, care demonstrează cum convingerile prin care te autolimitezi s-au transformat în profeții autoîmplinite:
O femeie credea că nu e demnă de iubire. Prin urmare, se implica numai în relații nesănătoase, din nou și din nou. Toți oamenii cu care a fost s-au purtat urât cu ea, ceea ce i-a întărit convingerea că nu merită să fie iubită.
Proprietara unei săli de fitness credea că afacerile mici nu sunt competitive. Numărul clienților ei a început să scadă, dar în loc să schimbe ceva, femeia era convinsă că afacerea ei o să dea faliment. Curând, s-a trezit într-o criză financiară și a conchis că trebuie să închidă afacerea, pentru că marile lanțuri o falimentau.
Un bărbat credea că, prin natura lor, oamenii sunt răi. Chiar și atunci când erau amabili cu el, presupunea că au motive ascunse. A ținut pe toată lumea la distanță și n-a dezvoltat niciodată relații bazate pe încredere. Ori de câte ori simțea că nu e tratat corect, i se părea că e încă o dovadă care-i întărește convingerea că oamenii sunt răi.
E greu să-ți schimbi convingerile care te limitează. La urma urmei, cel mai probabil te agăți de ele de mult timp și crezi că sunt 100% corecte.
În același timp, cauți constant dovezi care să-ți susțină convingerile (și, în același timp, ignori dovezile care indică contrariul).
N-o să te autoconvingi peste noapte că trebuie să te schimbi. Dacă-ți spui că nu ești un ratat, nu înseamnă că brusc o să crezi, în sufletul tău, că ești un învingător.
Cea mai bună metodă de a-ți schimba convingerile e să le contești în mod direct. Ca să faci asta, trebuie să renunți la obiceiurile nesănătoase cu care te autosabotezi. Când îți schimbi obiceiurile, poți să erodezi puțin câte puțin și din convingerile nesănătoase.
De exemplu, dacă eviți în mod deliberat să interacționezi cu oamenii, pentru că te crezi un inadaptat social, prea stângaci ca să-ți faci prieteni, propune-ți să faci cunoștință cu două persoane noi în fiecare zi. Cunoscând oameni și ieșind în lume, o să-ți revizuiești și convingerile despre sine.
Pe măsură ce-ți contești convingerile, fii atent la dovezile care-ți arată că acestea s-ar putea să nu fie 100% corecte. Treptat, vor începe să ți se risipească parte din convingerile tale ferme, dar nesănătoase.
În loc să te gândești că ești prea stângaci ca să-ți faci prieteni, ai putea să accepți că, deși uneori ești ciudat, unii oameni te plac fix pentru asta. Dar trebuie să fii dispus să demonstrezi minții tale că greșește, dacă vrei să-ți contești convingerile.
Adevărul e că ești mai puternic decât crezi. Uneori, creierul te minte. Contestarea propriilor convingeri îți va ajuta creierul să te vezi pe tine și pe alții într-o lumină mai clară.
Citește și: