În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura între practica de mindfulness și yoga sau meditație.
– De ce multitasking-ul este inamicul numărul unu al mindfulness-ului.


Înainte de a-ți oferi trei motive pentru care să aduci o practică de mindfulness în viața ta și în obiceiurile tale zilnice, dă-mi voie să povestesc un pic despre ce înseamnă mindfulness ca să pornim de la aceeași înțelegere. 

Traducerea în limba română poate fi făcută sub formă de conștientizare a momentului prezent, ajutându-ți mintea să se păstreze în momentul de față. Să recunoști când gândurile îți zboară în altă parte și într-un mod voit să le aduci în prezent păstrând focusul cât mai mult în situația actuală. Abilitatea de a-ți păstra atenția pe un anumit subiect se obține prin exercițiu, prin voința de a fi atent la senzații, sentimente, gânduri și la ceea ce te înconjoară într-un mod asumat.

În 2.000 Bhikkhu Bodhi vorbea în lucrarea The Transformation of Mindfulness despre originea cuvântului mindfulness din limba Pali – sati care înseamnă conștientizare, atenție și amintire. În 1997, JR Martin vorbea despre mindfulness ca o stare de eliberare psihologică care apare când atenția rămâne relaxată și flexibilă, fără atașament față de orice punct de vedere. 

Multă lumea încă leagă practica mindfulnessului de yoga sau meditație. Deși se pot alătura, acestea se pot practica și separat, fără legătură între ele. Dacă ar fi să legăm totul într-un singur cuvânt acesta ar fi conștientizare. 

Într-un articol publicat în 2011 pe site-ul APA PsycNet sunt discutate beneficiile practicii mindfulness-ului atât în rândul terapeuților care meditează, cât și al clienților care au introdus meditația în activitatea lor terapeutică. Cercetarea la care se face referire oferă o sinteză a avantajelor practicării mindfulness-ului susținute într-un mod empiric. Adaug la această cercetare, și studiul din 2015 aprobat de UK National Health Service South West Research Ethics Committee (09/H0206/43) în care s-a studiat dacă terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT) poate sprijinul reducerea treptată sau întreruperea tratamentului antidepresiv pentru a veni către tine cu primul motiv în favoarea practicării mindfulness-ului. 

Ameliorarea depresiei / menținerea sănătății mintale

După doi ani de pandemie în care pentru prima oară am fost obligați să stăm în interiorul casei, departe de prieteni și colegi (în unele cazuri chiar de propria familie), numărul oamenilor care suferă de anxietate și depresie a crescut îngrijorător. Practica unui exercițiu de mindfulness de câteva minute zilnic îți poate aduce liniște, relaxare și conștientizare a barierelor, dar și a senzațiilor, ținând departe gândurile negre, sabotorii, dar și scenariile despre un viitor incert.  

Fă exercițiul următor de fiecare dată când simți că intri într-o zonă anxioasă, când simți povara gândurilor care nu îți servesc sănătatea mentală sau când sabotorii interni nu-ți dau pace:

Ia un pahar cu un lichid pentru a-l bea. Observă-l ca și cum nu l-ai mai văzut niciodată, dintr-un loc de curiozitate copilărească. Observă-i forma, dimensiunea și culoarea. Observă felul în care lumina pătrunde sau nu prin el. Concentrează-te pe felul în care se simte în mână textura lui, care intră în contact cu pielea ta. Observă greutatea lui în mână. Uită-te la lichidul din el și felul în care acesta se prelinge pe suprafața interioară, în timp ce miști încet paharul. Observă modelul pe care lichidul îl face pe pereții recipientului. Dacă bei ceai sau cafea: miroase, inspiră adânc și bucură-te de felul în care mirosul pătrunde în interiorul tău. Bea. Observă gustul lichidului cu adevărat, bucură-te de el și de felul în care te face să te simți, felul în care acesta se simte în gură, temperatura pe care o are, cum se simte pe limbă, pe obraji. Înghite încet, ascultă sunetul înghițiturii și urmărește cu atenție felul în care lichidul se plimbă în corpul tău.

Acum deschide ochii. Uită-te în jurul tău și observă cinci lucruri: ce culoare au, unde sunt, care e poziția lor față de tine. Ascultă sunetele cu atenție: care sunt trei lucruri pe care le auzi, care e distanța față de tine, identifică-le. Trage aer adânc în piept: ce miros simți, cum se simte aerul în plămâni și stomac?

Acesta este un exercițiu simplu de conștientizare a momentului prezent folosind toate simțurile. Îți îndepărtează gândurile negre, durează câteva minute, însă te relaxează și te aduce în prezent, asupra căruia deții controlul. 

Productivitatea 

Trăim în secolul multitasking-ului și al FOMO-ului, fie că vorbim despre proiectele de la birou, unde toate sunt urgente, fie că vorbim de atenția pe care vrem să o oferim celor dragi.

În Esențialismul, Greg McKeown vorbește despre istoria cuvântului „prioritate” în limba engleză, care există din 1400. La singular, sensul lui era ”primul lucru”. Forma lui s-a păstrat mai bine de 500 de ani, abia în 1900 acesta a căpătat pluralul și a început existența mai multor priorități – această formă în sine anulează puterea cuvântului dacă stai să te gândești. 

Astfel, azi lucrăm cu listă de priorități (dacă acesta este și cazul tău), pentru a te asigura că ești productiv în viața de zi cu zi, atunci când începi o activitate chiar dacă apar alte lucruri sau gândurile îți zboară în altă parte, fă un efort conștient de a-ți păstra atenția asupra activității până la finalizare. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Exercițiul de a-ți aduce mintea într-un efort conștient asupra a ceea ce lucrezi se numește mindfulness. Făcând acest lucru de mai multe ori pe zi vei observa cum, la finalul zilei, vei tăia mai multe lucruri de pe lista de priorități, dar și că vei avea mintea mai relaxată înainte de culcare. Vei observa că mintea, nevoia de a face multitasking sau întreruperile de orice fel sunt dese. Alege însă, de fiecare dată, să le dai la o parte într-un mod conștient și să revii pe a termina prioritatea momentului. Cu timpul, te vei bucura de productivitatea pe care lipsa multi-taskingului ți-o oferă. 


Calitatea relațiilor

În momentul în care atenția la senzații, sentimente, gânduri și la ceea ce te înconjoară devine ceva natural, conversațiile și relațiile cu cei din jur se îmbunătățesc. Asta pentru că vei începe să asculți cu adevărat conversațiile, dând volumul mai mic vocii interioare și concentrându-te pe ceea ce ne transmit cei din fața noastră cu vocea, cu ritmul, cu energia pe care o degajă în conversație. Începem discuțiile din punctul în care ascultăm ca să înțelegem, nu ca să răspundem. Toți ne dorim să fim auziți, văzuți, înțeleși, acceptați de cei de lângă noi (familie, colegi, prieteni, cercuri extinse de cunoștințe). Dacă mintea îți zboară la lista de cumpărături, la ce ai de făcut la birou, la alte conversații, concentrează-te pe felul în care persoana din fața ta rostește cuvintele, cum respiră, care sunt emoțiile pe care ți le transmite, și conștientizează că vrei să fii în această conversație cu toată atenția ta, 100%!

O practică de mindfulness poate fi ceva la fel de simplu ca a-ți bea cafeaua sau ceaiul într-un mod conștient, de a asculta timp de un minut zgomotul ploii într-un fel în care te conectează cu ceea ce te înconjoară sau poate a-ți scrie gândurile într-un jurnal la finalul zilei. Indiferent ce alegi să faci pentru a aduce între obiceiurile tale mindfulness-ul, fă-o cu răbdare pentru tine și pentru proces: lucrurile nu se întâmplă peste noapte și nici nu dau rezultate după prima încercare.

Caută ce funcționează pentru tine: poate fi ceva auditiv (valuri, fulgere, păsări), vizual (obiect din apropiere, din depărtare, culori) sau ceva chinestezic (felul în care se simte piciorul în încălțăminte, senzația pe care o percepem când ne spălăm pe mâini), nu există ceva universal valabil. Până la urmă, e normal să fie așa pentru că suntem diferiți. Orice găsești, să-ți fie cu folos și să-ți aducă liniștea interioară și în relații. 

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre mindfulness

Cum să practici mindfulness în situații dificile

Author(s)

  • Ana M. Marin

    trainer de vise împlinite

    Cu peste 15 ani de experiență în Relații Publice și Comunicare Ana M. Marin este coach acreditat ICF la nivel ACC (Associate Certified Coach), coach/mentor certificat și VP Comunicare în cadrul EMCC România, Facilitator Genos pentru Inteligență Emoțională, blogger pasionat de dezvoltarea personală, mindfulness și vorbitul în public. După ce a activat în industria bancară, retail, IT, Ana este în prezent trainer și om de comunicare în divizia de training a unei companii de consultanță. Este pasionată de oameni și crede că, pentru a-ți atinge potențialul, ai nevoie de strategie, însă fără acțiune și implementare, totul este doar un vis. În relațiile pe care le construiește, se ghidează după ”ascultă ca să înțelegi, nu ca să răspunzi”.  Face voluntariat de la 16 ani pentru diferite cauze, majoritatea în zona educațională, susțindu-și astfel două dintre valorile personale: serviciu și educație continuă. Își dedică timpul ca mentor voluntar în cadrul unui program internațional marca Toastmasters Intl, ca facilitator/coach pentru asociațiile studențești din România și Europa și ca trainer pentru tinerii cu abilități înalte. Motto-ul ei este: Coaching is a way of life!.