În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce trebuie să faci dacă nu te ia somnul după ce te-ai așezat în pat.
– Cât doarme o treime din populația planetei.


Odihna este esențială pentru starea de bine, deși sunt încă foarte mulți cei care aleg să-i ignore importanța sau care nu se informează din surse demne de încredere. Însă un număr copleșitor de studii au demonstrat că atunci când nu dormim suficient, ne expunem riscului de a dezvolta o multitudine de afecțiuni – precum depresia, anxietatea, demența, hipertensiunea arterială, diabetul, infarctul miocardic, boli cardiovasculare, mortalitate precoce și multe altele. Dar, în pofida faptelor demonstrate științific, internetul este încă plin de tot felul de idei preconcepute legate de somn.


Cercetătorii de la Langone Health School of Medicine din cadrul New York University au scotocit Internetul, vizitând vreo 8.000 de website-uri și au descoperit 20 de idei frecvent întâlnite, dar total greșite despre somn, care pot avea un impact cu adevărat negativ asupra sănătății.

În continuare, le vom aborda pe cele care, în opinia Rebeccăi Robbins, doctor în științe, autor principal al studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al NYU Langone Health, sunt cele mai îngrijorătoare. Cercetătoarea și-a publicat concluziile în Sleep Health:

1. Credem că ne sunt suficiente chiar și mai puțin de șapte ore de somn pe noapte (ceea ce este fals!);

2. Credem că e de preferat să rămânem în pat, atunci când nu putem adormi (de asemenea, fals!);

3. Considerăm că sforăitul este enervant, dar inofensiv (din nou, greșit!).


Robbins și-a propus să ia la bani mărunți fiecare dintre aceste mituri cu scopul de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și la longevitatea a 45% din populația globului, oameni care suferă de privare de somn. ”Dacă permitem acestor mituri să se propage, fără a le combate, atunci, o mare parte a populației globului nu va avea parte de o odihnă de calitate”, a declarat Robbins pentru Thrive Global.


Atunci când te implici și încerci să schimbi ceva în ceea ce privește extinderea acestui fenomen, satisfacția depășește planul personal, după cum observa Shelly Ibach, Redactorul Șef Thrive al Departamentului Somn și CEO Sleep Number: ”Dacă iei în considerare ce spun studiile despre impactul somnului asupra noastră, n-ai cum să nu vezi cât de importantă este odihna pentru evoluția societății. Dormind, putem construi o lume mai bună, mai plină de compasiune și mai conectată”, scrie ea.


Cu acest obiectiv măreț în minte, Robbins, alături de co-autorul studiului, Giardin Jean-Louis, doctor în științe, profesor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la NYU Langone Health, argumentează motivele pentru care aceste trei mituri trebuie demontate cât mai curând posibil și ne oferă și varianta corectă.


Adevărat: Avem nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte.


Cu toate că o treime din populația planetei doarme mai puțin de șapte ore pe noapte, Centers for Disease Control and Prevention susține că avem nevoie de șapte până la zece ore de somn, în funcție de vârstă.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.



”Mulți cred că există și oameni cărora le sunt suficiente cinci ore de somn, însă știința a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că avem nevoie de cel puțin șapte ore de somn pentru a rămâne sănătoși”, susține Robbins. Un program zilnic ce presupune cinci sau mai puține ore de somn pe noapte crește semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și de mortalitate precoce, ține ea să sublinieze.


Adevărat: Dacă nu adormi în 15 minute, dă-te jos din pat!


Pare logic să stai în pat și să te foiești de pe o parte pe cealaltă, poate, poate vei adormi, într-un final. Însă, oricât ar părea de ciudat, atunci când nu reușești să adormi, soluția este să te dai jos din pat. ”Să stai în pat când nu reușești să adormi e ca și cum ai sta pe o bandă de alergare fără să alergi”, glumește Robbins. Sugestia sa este aceea de a părăsi patul atunci când nu poți adormi, pentru a evita crearea, în mintea ta, a unei legături între pat și insomnie. ”Fără a aprinde toate luminile, ci doar atât cât să poți vedea, fă ceva care să nu te activeze, cum ar fi să citești o carte plictisitoare, și întoarce-te în pat atunci când simți că te ia somnul din nou”, ne sfătuiește ea.

Adevărat: Sforăitul poate fi simptomul unei probleme majore legate de somn.

Cu toate că sforăitul este ceva destul de comun, nu e întotdeauna doar o chestie enervantă și atât. ”Atunci când sforăitul persistă și apar pauze repetate în respirație, persoana ar putea suferi de apnee în somn, tulburare care apare adesea la cei supraponderali”, spune Robbins. Apneea în somn trebuie tratată pentru a diminua riscul de evoluție către probleme grave de sănătate, precum infarctul miocardic, fibrilația atrială, astm, hipertensiune arterială sau alte probleme de sănătate, ne sfătuiește ea. Co-autorul studiului, Giardin Jean-Louis, adaugă că apneea în somn este o afecțiune insuficient diagnosticată și arareori menționată în timpul examenelor medicale de rutină. ”Majoritatea celor care sforăie primesc diagnosticul de apnee în somn numai în urma unor analize somnologice”, arată ea. Dacă știi că sforăi adeseori, e indicat să iei în serios acest simptom și să te adresezi unui medic pentru o evaluare a somnului tău.

Citește și:

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    colaborator Thrive Global

    Stephanie Fairyington este jurnalistă, colaborând cu cele mai prestigioase publicații din Statele unite: articolele ei au fost publicate în The New York Times, The Atlantic (online), The New Republic (online), Boston Globe Locuiește în Brooklyn, New York, alături de soțul ei și de fiica lor, Marty.