În următoarele 6 minute vei afla:

– De ce sunt utile și grăsimile în procesul de detox.
– Care sunt semnalele că este timpul pentru detox.


Dietele restrictive de detox, care promit super rezultate în doar câteva zile, pot părea atrăgătoare, dar aș vrea să știi că nu sunt recomandate pentru oricine, indiferent de stilul actual de viață.

Există căi mai sigure de a-ți atinge scopurile legate de stilul de viață, fără a te înfometa și fără a face schimbări bruște și majore de stil de viață. În cele ce urmează, îți voi explica de ce spun asta.

Cum se desfășoară procesul de detox?

Procesul de detox se desfășoară singur în corp. Avem organe special concepute pentru a filtra și elimina toxinele, atât pe cele care intră în corp din surse externe, cât și pe cele rezultate în urma proceselor normale care au loc în corp. 

Aceste organe sunt:

  • pielea;
  • rinichii;
  • plămânii;
  • creierul;
  • colonel;
  • intestinele;
  • sistemul limfatic;
  • și regele: ficatul.

De ce are nevoie corpul tău ca acest proces să se întâmple? Pentru că are nevoie de nutrienți și enzime fără de care procesul de curățare devine deficitar. Flora intestinală trebuie să fie echilibrată, iar porțile de eliminare deblocate (rinichii și colonul să funcționeze corect și să ai 1-2 scaune/zi).

Iar asta mă duce la primul mit legat de detox.

Mitul 1: Corpul se detoxifică singur și nu e nevoie să faci nimic pentru a scăpa de toxine.

După cum explicam mai devreme, corpul se detoxifică singur. Dar asta nu înseamnă că tu nu trebuie să faci nimic ca să-l susții. Lumea s-a schimbat în ultimii ani destul de rapid, iar nivelul de toxine exogene (cele care vin din exteriorul corpului) este în creștere. Vorbim aici de chimicale, pesticide, conservanți, potențatori de gust, arome, parfumuri, gaze de eșapament: ne expunem la peste 200 de tipuri de toxine zilnic! Tot aici, la factori care generează toxine, intră și stresul excesiv, care dezechilibrează corpul!

În plus, pe lângă această creștere fulminantă a toxinelor exogene, se adaugă faptul că alimentația noastră este în mare parte procesată, și asta înseamnă că aportul de nutrienți este mai redus. Aș menționa că, și atunci când mănânci sănătos, din cauza faptului că agricultura nu se mai face pe criterii de regenerare a solului și, în cea mai mare parte, este intensivă, alimentele din prezent nu mai sunt atât de bogate în micronutrienți ca acum 50 de ani, de exemplu.

Cumulând aceste două informații (creșterea cantității de toxine și scăderea cantității de nutrienți), devine cumva evident că procesul nostru de curățare din corp are nevoie de susținere conștientă pentru a funcționa corespunzător.

Cum susținem procesul natural de detox 

  1. Prin reducerea expunerii la toxine, pe cât posibil, începând cu alimentele consumate și produsele folosite frecvent. 
  2. Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase zilnice, cum sunt:
  • mișcarea, pentru a stimula circulația sângelui și buna funcționare a sistemului limfatic; 
  • alimentația curată, bogată în nutrienții de care avem nevoie (aminoacizi, vitaminele din complexul de B-uri, glutation, flavonoide, coenzima q10 etc);
  • hidratarea corespunzătoare – adică minimum 35 ml lichid pe kilogram corp, din care măcar jumătate ar trebui să fie apă.

Mitul 2: Cura de detox înseamnă să bei doar lichide sau să mănânci numai fructe și legume.

Un program de detox pentru o persoană care are un stil de viață agitat și o alimentație nu foarte echilibrată, mai ales un program făcut acasă, ar trebui să însemne mai mult decât consumul de sucuri, apă, fructe, legume. Într-adevăr, fructele și legumele sunt esențiale atunci când vrei să susții procesul de curățare, însă corpul are nevoie de mai mult decât atât.

Detoxifierea se efectuează în diverse faze, iar fiecare fază are nevoie de nutrienți specifici, inclusiv aminoacizi (proveniți din proteine). Dacă eliminăm nutrienți importanți din alimentație, atunci organele responsabile cu detoxifierea nu pot funcționa optim.

În plus, mai există un aspect de care trebuie să ții cont: un detox restrictiv, doar cu sucuri alese cu atenție, poate mobiliza o mare parte din toxinele stocate în celulele adipoase. Asta este adevărat și, probabil, te gândești că este un lucru bun. Chiar este! Problema apare când acestea trebuie eliminate ca să nu se reîntoarcă în sânge, de data asta, unde fac mult mai mult rău decât dacă sunt stocate în celulele adipoase!

De aceea, nu recomand detoxurile severe, pe un corp nepregătit, care nu are o funcționare optimă la nivel de rinichi și colon. De aici pot apărea și dureri de cap, amețeli sau alte stări de rău.

Mă întorc la recomandarea de a include toți macronutrienții în aceste perioade de detox: proteine, grăsimi și carbohidrați, în formele lor cele mai curate și mai eficiente pentru procesul de curățare. Fiecare nutrient are rolul lui în cadrul unei alimentații echilibrate. Carbohidrații oferă combustibil fizic și mental. Proteinele ajută la menținerea masei musculare și la repararea corpului. Grăsimile contribuie la sațietate, la echilibrul hormonal, la menținerea temperaturii corpului și la absorbția anumitor vitamine solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E, K).

Așa că un program de detox corect pune accent pe un aport echilibrat de nutrienți prin alimente sănătoase și variate, lichide, suplimente, dar și prin activități fizice moderate, mentale și spirituale, care înlesnesc treaba organismului.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Mitul 3: Oricine poate să urmeze un detox, oricând, fiind suficient să alegi un plan fără a te pregăti înainte.

Acest mit vine în completarea explicațiilor date la punctul anterior. 

Deși este bine să menținem flexibilitatea corpului prin schimbări privind alimentația și stilul de viață (perioade de post, urmate de perioade în care mâncăm și carne, existența unor perioade de fasting sau a unora în care mâncăm mai puțini carbohidrați etc), nu e recomandat ca aceste schimbări să fie făcute brusc, pentru că ne pot face mai mult rău. Același lucru se întâmplă și cu detoxul. Este optim ca regimul de detoxofiere ales să nu fie foarte depărtat de stilul tău de viață actual, ca să poți da corpului șansa să proceseze toxinele eliberate și să nu provoci dezechilibre la nivelul glicemiei în corp.

De aceea, este mult mai ușor să te adaptezi la schimbări mici pe o perioadă mai lungă de timp. Îți promit că și această abordare îți va aduce rezultatele dorite și sunt șanse mult mai mari ca acestea să rămână cu tine și după ce se încheie detoxul. Dietele de detox nu trebuie ținute după ureche, ci este important să te pregătești pentru ele și să alegi programele care se potrivesc stilului tău de viață. 

Ca să faci un detox în siguranță:

  • adaptează programul de detoxifiere stilului tău de viață;
  • fă schimbări mici, consistente, în loc de schimbări bruște;
  • lucrează cu un specialist sau într-un cadru organizat, pentru a fi supravegheat optim și a primi, în același timp, un plus de motivație și încurajare.

Ceea ce am observat, de când țin astfel de programe, este că mulți dintre participanți îmi spun că au păstrat combinații din perioada de curățare ulterior în viața lor, pentru că au văzut cât de bine s-au simțit astfel. Acesta este adevăratul câștig! Să reușesti să păstrezi ulterior, în stilul tău de viață, obiceiuri care știi că-ți ajută procesul natural de curățare și că tu ai, astfel, energie, digestie bună, ten curat și hormoni fericiți. 

Și acum, poate te-ntrebi: bine, bine, dar cum știu când am nevoie de un detox? Iată câteva dintre semnele prin care corpul tău îți comunică acest lucru:

  • oboseală mare;
  • grăsime în jurul taliei;
  • dificultate în a pierde kilograme;
  • acnee sau probleme de piele;
  • alergii sau sinuzite;
  • PMS accentuat și dureri la menstră.

Știi că ai ales un program de detox potrivit pentru tine atunci când:

  • Acesta nu te destabiliează în timp ce-l ții.
  • Te simți mai ușor cu fiecare zi în care urmezi programul.
  • Digestia ta funcționează bine.
  • Tenul tău devine mai luminos.
  • Menstra de după detox este una dintre cele mai prietenoase pe care le-ai avut.
  • Începi să slăbești și continui să pierzi kilograme mai ușor, atâta timp cât mănânci sănătos, desigur.

Închei prin a spune că perioadele în care urmezi câteva zile în care să îți susții conștient curățarea corpului sunt bine venite, mai ales primăvara și toamna sau oricând corpul tău îți dă semne că are nevoie de așa ceva. Alege înțelept ceea ce faci pe parcursul acestor zile de curățare și, pentru a profita complet de ele, încearcă să-ți acorzi o perioadă de respiro și pe celelalte paliere ale vieții tale.

Citește și:

5 beneficii ale yoga, susținute de cercetări științifice

Cum să-ți transformi pauza de prânz într-o mini-vacanță

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.