În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te bazezi pe memorie și să-ți faci liste, asemeni lui Moș Crăciun. 
– Ce rol joacă administrarea bugetului în reușita organizării și cum poți ajuta la susținerea afacerilor locale. 


Înaintea Crăciunului nu prea ne luăm zile libere, le preferăm între sărbători ca să fim cu familia. În plus, la locul de muncă mulți trebuie să facem rapoarte și diverse activități de închidere de an, așa că ne rămâne prea puțin timp pentru prea multe de făcut. 

Fie că muncim prea mult, fie că avem de fugit după costume de elfi, fulgi de nea, prinți și prințese pentru sărbătoarea copilului de la final de an, timpul este limitat și parcă cineva îl fură.  Cum să faci să-ți ajungă? Îți spun mai jos.

La scurt timp vine Anul Nou, cu petrecere, haine elegante, alt meniu, alte alergături, altă poveste care vrem să ne rămână în amintiri și poze în care să arătăm ca proaspăt scoși de la SPA.

Cumpărături, curățenie, mâncare, bagaje, cadouri, drumuri peste drumuri în trafic nebun și multe altele pe care le avem de organizat pe ultima sută de metri ne seacă de energie. Pijamalele alea primite de Moș Crăciun în copilărie încep să aibă sens, ai vrea doar să dormi și toate să fie gata singure.

Așa că îți las mai jos trei idei care să te ajute să te organizezi mai bine, pe ultima sută de metri, care să te ajute să te bucuri de sărbători liniștite. La final îți las și un sfat important: nu-l rata, te va influența în primele luni din noul an! Așadar, să o luăm pe rând:

Fă-ți liste!

Știi de ce Moș Crăciun are o listă lungă? Pentru că uită! Și el este magic! Ce să mai zic despre noi? Da, uităm multe pentru că avem multe pe cap în fiecare zi. 

De câte ori n-ai pățit să te sperii când te-ai gândit că ai uitat fierul de călcat din priză sau că n-ai închis aragazul și când te-ai întors acasă ai văzut că totul este în regulă? Înaintea sărbătorilor avem multe de făcut în timp limitat și, dacă uităm ceva, este greu să ne întoarcem la magazinele aglomerate și să petrecem ore în trafic. 

Deci, ce este de făcut? Ceva foarte simplu: Fă liste!

O listă cu cadouri, alta cu cumpărături de mâncare și băutură, alta cu hainele care trebuie să fie gata pentru sărbători sau pentru vacanță, dacă pleci undeva, o listă cu activitățile împărțite pe fiecare zi în parte.

Planifică înainte de a acționa

Stai câteva minute să planifici orice ai de făcut: o să-ți economisească ore bune de oboseală și stres! 

Ai de făcut cumpărături și mai multe drumuri? Fă-ți itinerariul ca să simplifici drumurile pe care le ai de făcut, iar traseul să fie cât mai scurt.

Ia în considerare și orele la care nu e traficul aglomerat, când este cel mai ușor să găsești un loc de parcare și când găsești magazinele cât mai goale pentru a te mișca rapid. 

Dacă este nevoie încearcă să ieși în pauza de masă de la serviciu ca să acoperi o parte dintre cumpărături.

Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri, s-ar putea să nu mai găsești ce-ți dorești și să cumperi, ceea ce înseamnă că vei cumpăra lucruri mai scumpe și asta îți dă peste cap bugetul, sau va trebui să modifici planurile inițiale  referitoare la meniu, cadouri și altele.

Când gătești, planifică lucrurile care se pot face în paralel și astfel câștigi timp. În timp ce cozonacul dospește sau fierb sarmalele, poți face altceva. Sunt alimente care trebuie să fie proaspete, altele pot fi pregătite cu o zi-două înainte. Împarte efortul pe zile și, dacă este prea mult, cumpără o parte dintre mâncăruri de-a gata.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Calculează timpul realist

O să fie trafic, o să fie aglomerație, o să fie cozi, ia în considerare asta și când mergi la cumpărături fizic și când faci o comandă online, care poate întârzia mai mult decât te-ai aștepta. 

Greșeala asta o facem des. Subestimăm timpul de care avem nevoie să facem ceva. Și fiecare 10-15 minute pe care nu le luăm în considerare ne dau programul peste cap. 

Analizează activitățile pe fiecare zi în parte și nu aglomera lista peste puterile tale, altfel vei tăia din programul tău de somn, te vei stresa, te vei obosi peste măsură, iar în seara de Ajun sau de An Nou o să vrei doar să dormi. Extenuarea n-are ce căuta pe agenda ta de final de an! 

Pe listă trebuie să ai bucurie, entuziasm și momente pe care să ți le amintești cu drag. Vrei să-ți iasă? Planifică corect.

Listele, planificarea, organizarea realistă, împărțirea sarcinilor pe zile te ajută să salvezi timp și bani.

Un ultim sfat

Calculează banii pe care-i ai disponibili pentru acest final de an, stabilește un buget pentru fiecare listă de la punctul 1 și ține-te de el. 

O să ai parte de tentații la tot pasul și o să fie mai simplu să cumperi cadouri pe care le ai în fața ochilor, chiar dacă sunt mai scumpe, o să fie mai ușor să comanzi mâncarea în loc să de dedici câteva ore la cumpărături și apoi să stai în picioare în bucătărie, o să fie mai simplu să-ți facă altcineva curățenia, sau cel mai lejer ar fi să-ți faci bagajul și să pleci undeva unde sunt toate gata. 

Când îți permiți financiar să te răsfeți, poți face orice am menționat mai sus, chiar îți recomand să-ți faci viața mai ușoară și să susții și alte afaceri. Cumpără cadouri de la micii producători. Chiar dacă sunt mai scumpe, sunt unicat și așa susții familiile din spatele afacerilor. Banii pe care-i cheltui pe mâncare gata făcută, cumpărături aduse la ușă, curățenie pot ajuta alți oameni să-și susțină locul de muncă și să aibă un venit, poate chiar un bonus de sărbători.

Dar dacă bugetul nu-ți permite niciun răsfăț din cele menționate, nu te băga în datorii! O să te bucuri câteva zile, dar o să-ți ia câteva luni să te redresezi financiar. Poți avea sărbători fericite și la un buget limitat.  Adună oameni frumoși în jurul tău, prieteni cu care să organizezi împreună sărbătorile și împărțiți cheltuielile. Bucuria vine din noi și nu din lucrurile cu care ne înconjurăm, ci din momentele speciale pe care le colectăm în albumul cu amintiri. 

Îți urez spor la organizare și sărbători fericite!

Citește și:

Vin sărbătorile, vin caloriile!

Empatia: cel mai frumos cadou de Crăciun pentru persoanele vulnerabile!

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.