În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să reduci la tăcere criticul interior. 
– De ce este important să-ți cunoști valoarea și să stabilești limite, chiar și cu cei apropiați. 


1. Nu încerca să te schimbi pentru a-i mulțumi pe alții!

Probabil că varianta ta mai tânără n-ar accepta sfaturi prea elaborate, așa că i-aș spune foarte simplu: ”Încetează să mai încerci să-i mulțumești pe alții și concentrează-te pe lucrurile care-ți aduc ție bucurie și împlinire sufletească! Vei vedea că ești îndeajuns de bun… fix așa cum ești!”.

2. Este în regulă să dai greș din când în când!

Nu e nici o problemă dacă, din când în când, mai și eșuezi. De ce să-ți irosești timp certându-te cu tine de câte ori ți se pare că n-ai performat așa cum ți-ai fi dorit? Eșecul este doar o lecție și nu un capăt de drum, iar insuccesul este o treaptă către atingerea altor obiective mai importante. Fără eșec, nu există lecții. Foarte puține idei se bucură de succes de la bun început, iar nereușita trebuie privită ca un instrument de perfecționare. Mai ales în antreprenoriat, este nevoie de curaj, putere și asumare a eșecului, iar dacă nu ești dispus să accepți că mai dai și greș, nu vei putea evolua și cunoaște succesul. 

3. Cunoaște-ți valoarea și cere ceea ce-ți dorești!

Cere ceea ce crezi că ți se cuvine și nu te lăsa pradă credințelor limitative care spun că nu ești suficient de calificat sau de valoros ca să obții ceva. Dacă-ți dorești o anumită poziție sau vrei să profiți de o oportunitate, nu aștepta să fii calificat 100%. Pentru că asta s-ar putea să nu se întâmple niciodată!

4. Nu asculta de criticul interior!

Doar pentru că tu crezi ceva, nu înseamnă că acel ceva este adevărat. Ani de-a rândul am crezut toate gândurile autocritice care mi se învârteau în cap, de parcă ar fi fost niște informații utile sau niște sfaturi imparțiale. Din păcate, acest fel de a gândi este, mai degrabă, o eroare a sistemului. Sunt pur și simplu niște gânduri și nimic altceva. Adu-ți aminte că ești echipat cu tot ceea ce ai nevoie ca să reușești, iar criticul interior nu face altceva decât să te saboteze, să te mențină într-o stare de anxietate și să-ți deterioreze întreaga stare psihică.

5. Concentrează-te doar pe ceea ce poți controla!

Experiența ne-a dovedit că putem controla foarte puțin din ceea ce ni se întâmplă. Însă putem controla modul în care reacționăm la anumite situații și evenimente asupra cărora nu deținem nici un fel de control. 

6. Amintește-ți că ești regizorul propriei vieți!

Înconjoară-te de oameni, de locuri și de lucruri care te fac să te simți în siguranță, norocos și de succes. Ești regizorul propriei tale vieți, așa că trăiește-o așa cum ai vrea să o vezi proiectată la cinema.

7. Acordă-ți timp pentru relaxare!

Nu te simți vinovat pentru acele momente în care stai degeaba. Mintea și corpul tău au nevoie de asta. Așa că relaxează-te, ai grijă de tine, refuză întâlnirile care nu-ți fac neapărat plăcere și ia o pauză atunci când simți că ai nevoie. În tumultul zilnic, ceea ce ne poate ajuta pe calea noastră este să învățăm să luăm pauze. Respirăm adânc și conștient de câteva ori, ne desprindem mental de orice rol, ne privim înăuntru și observăm. Aceasta este pauza. O binecuvântare pe care ne-o oferim în mod conștient. Ne dăruim timp să ne privim emoțiile, să ne întrebăm cum ne simțim. Pauza ne oferă libertate. Mintea și inima se deschid și ne conectăm la Noi.

8. Nu lăsa așteptările celorlalți să-ți guverneze propriile dorințe!

Este absolut normal să nu-ți dorești ceea ce alții așteaptă de la tine să-ți dorești. Nu toată lumea vrea să se căsătorească, să aibă copii, să-și întemeieze o familie, să aibă un loc de muncă convențional. Să-ți cunoști nevoile reale și dorințele tale autentice implică timp investit în introspecție și mult curaj. 

9. Trăiește clipa!

“Memento mori”. Amintește-și că, într-o zi, nu o să mai fii. Deși ar putea părea o abordare morbidă a vieții, înseamnă, de fapt, să te împrietenești cu ideea morții și să fii recunoscător pentru toată frumusețea pe care ți-o oferă viața în fiecare moment al ei. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


10. Arată-le oamenilor cum vrei să fii tratat!

Oamenii te vor trata așa cum le permiți. Fie că e vorba de un prieten, de partener sau de membrii familiei… tu ești cel care dictează modul în care vei fi tratat. Dacă le permiți oamenilor să te trateze cu lipsă de respect, asta va da naștere unui cerc vicios de furie și de iertare. Adeseori, atunci când stabilești niște limite emoționale clare, la începutul unei relații, toți cei implicați vor înțelege că respectul este obligatoriu.

11. Foarte multe dintre motivele noastre de îngrijorare nu contează, de fapt, cu adevărat

Foarte multe dintre lucrurile în legătură cu care ne stresăm n-au, de fapt, o prea mare importanță. Oamenii care ne șicanează, termenele limită, viitorul incert – toate acestea fac parte din viață. Poate că unele dintre ele au nevoie de un pic de atenție, dar cu siguranță nu de acea cantitate enormă de stres pe care o investim atunci când facem din țânțar armăsar. Cele mai multe dintre sursele noastre zilnice de stres sunt, de fapt, lucruri minore, iar atunci când le vei trata fix așa – ca pe niște situații lipsite de importanță – vei putea să te concentrezi asupra lucrurilor cu adevărat importante și relevante în viață. 

12. Nu ai neapărat nevoie de un plan profesional pe 5 ani!

Cu siguranță ai fost întrebat la unul dintre interviurile de angajare la care ai participat: ”Unde te vezi în următorii 5 ani?”. Dar această proiecție pune multă presiune pe tine și-ți influențează capacitatea de a performa. Încearcă să te concentrezi pe momentul prezent și te vei bucura de la fel de mult succes și poate vei fi și mai fericit. Canalizează-ți toată energia către execuția proiectului în care ești implicat acum, iar oportunitățile nu vor întârzia să apară. 

13. Fii mai deschis la feedback!

Acceptă și valorizează feedback-ul, chiar și pe cel negativ, pentru că îți va fi extrem de util și valoros în anii care vor veni. Ia critica mai puțin personal, pentru că, în multe cazuri, s-ar putea să nu fie despre tine, ci despre persoana din fața ta. 

13. Investește în tine însuți!

Investește în visele tale și permite-ți să ajungi persoana care-ți dorești cu adevărat să fii. Investește în sănătatea ta mintală, în educație, într-un stil de viață sănătos și în grija față de tine însuți. Investește în viitorul și în siguranța ta, făcând economii. Hainele și tendințele vin și pleacă, dar tu decizi cine vrei să fii, iar corpul pe care-l ai este pe viață. Și neapărat dă-te cu cremă de protecție solară: ridurile și pielea deteriorată de soare nu sunt la modă la nici o vârstă!

14. Treci la fapte!

Pur și simplu apucă-te de treabă! Nu te mai concentra pe motivele pentru care un lucru nu poate fi făcut sau pe teama care-ți pune piedici, și pur și simplu treci la fapte! Nimeni n-o să-ți acorde permisiunea sau nu o să-ți trimită o invitație specială, așa că implică-te și preia inițiativa! Nu te mai gândi la eșec și la cele un milion de motive pentru care un lucru nu va funcționa! Viitorul nu s-a întâmplat încă, așa că ar putea arăta așa cum ți-l imaginezi tu!

15. Folosește ceea ce te face unic în avantajul tău!

Nimeni nu e perfect. Sau, cum ne place uneori să glumim între prieteni, toți suntem un pic defecți. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât începi să observi ceea ce ceilalți încearcă să ascundă și-ți dai seama că fiecare poartă o luptă cu proprii săi demoni. Însă ceea ce contează este să-ți accepți și să-ți îmbrățișezi unicitatea, să faci pace cu ea, să o înțelegi și să înveți să o gestionezi. Totul există cu un scop pe lumea asta, așa că învață să o folosești în avantajul tău!

16. Totul are, până la urmă, o rezolvare!

Până la urmă toate se rezolvă, într-un fel sau altul! Stresul, grijile, sentimentul de copleșire – nimic nu merită! Așa că atunci când simți că nu mai poți, pierde controlul!

Citește și:

5 lucruri pe care majoritatea oamenilor le învață prea târziu

10 sfaturi pe care adolescenta din mine ar fi vrut să le audă