În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să joci pe mize mici.
– Cum îți afectează viața tendința de a fi perfecționist.


Cineva mi-a spus odată că definiția iadului ar putea fi:

„În ultima ta zi pe Pământ, persoana care-ai devenit o s-o cunoască pe cea care puteai să devii.”

Uneori, ca să ai succes și să te apropii de persoana care poți să devii, nu trebuie să adaugi chestii, ci să renunți la unele dintre ele.

Anumite lucruri sunt universale și, renunțând la ele, vei cunoaște succesul, chiar dacă fiecare dintre noi are o altă definiție a succesului.

La unele dintre ele poți renunța rapid, chiar azi, deși cu altele s-ar putea să ai un pic mai mult de furcă. 

1. Renunță la stilul de viață nesănătos

„Ai grijă de corpul tău. E singurul loc în care ți-a fost dat să trăiești.”  — Jim Rohn

Dacă vrei să realizezi ceva în viață, totul începe de aici. În primul rând ar trebui să ai grijă de sănătatea ta și trebuie să ții cont doar de trei lucruri:

Somn de calitate
Dietă sănătoasă
Activitate fizică

Toți sunt pași mici, dar într-o zi o să-ți mulțumești că i-ai urmat. 

2. Renunță să mai gândești pe termen scurt

„O viață avem, dar dacă o trăim cum trebuie, una singură e de ajuns.”  — Mae West

Oamenii de succes își propun scopuri pe termen lung și știu că acestea sunt mai degrabă rezultatul unor obiceiuri pe termen scurt, pe care, însă, trebuie să le urmeze în fiecare zi.

âIar aceste obiceiuri sănătoase n-ar trebui să fie ceva ce adopți, ci ceva care ajunge să facă parte din tine. E o diferență între Fac sport ca să arăt bine la varăși „Fac sport pentru că asta mă reprezintă.”

3. Nu mai juca pe mize mici

„Lumea n-are nimic de câștigat din faptul că tu joci pe mize mici. Nu e nimic înălțător în faptul că joci cartea modestiei, ca să nu se simtă alții nesiguri în preajma ta. Menirea noastră, a tuturor, este să strălucim, așa cum o fac copiii. Iar acest potențial nu se găsește  doar în unii dintre noi: e în toți. Și, pe măsură ce ne lăsăm lumina să strălucească, inconștient le acordăm și altora permisiunea să facă la fel. Atunci când ne eliberăm de fricile noastre, prezența noastră îi va elibera automat și pe cei din jur.” — Marianne Williamson

Dacă nu încerci niciodată să profiți de ocaziile care ți se ivesc sau nu-ți lași visurile să devină realitate, n-o să-ți descătușezi niciodată adevăratul potențial. Iar lumea n-o să beneficieze niciodată de ceea ce ai fi putut să realizezi. Așa că oferă glas ideilor tale, nu te teme de eșec și nici de reușită.

4. Nu-ți mai inventa scuze

„Nu e vorba de cărțile care ți-au picat, ci de cum joci mâna.” ― Randy Pausch, The Last Lecture

Oamenii de succes știu că sunt singurii responsabili pentru propria viață, indiferent de punctul de unde au pornit, de obstacole și de eșecurile din trecut. E în egală măsură înfricoșător și emoționant să-ți dai seama că tu ești unicul responsabil pentru ce se întâmplă mai departe în viața ta.

Acest mod de a gândi devine singura cale în care poți ajunge să ai succes, pentru că scuzele ne limitează și ne împiedică să evoluăm, atât personal, cât și profesional. Asumă-ți viața; n-o s-o facă nimeni pentru tine.

5. Renunță la mentalitatea rigidă

„Viitorul aparține celor care deprind cât mai multe abilități și le combină în moduri creative.” ― Robert Greene, Mastery

Persoanele cu mentalități rigide consideră că inteligența sau talentele lor sunt trăsături prestabilite, care nu se pot schimba. Mai cred și că doar talentul duce la succes, fără să fie dublat de efort. Dar se înșeală amarnic.

Oamenii de succes știu asta. Investesc enorm de mult timp zilnic ca să-și imprime mentalitatea că evoluția e obligatorie, să învețe lucruri noi, să capete cât mai multe deprinderi și să iasă din zona de confort, astfel încât demersul lor să beneficieze de toate astea. Cine ești azi nu e cine trebuie să fii mâine.

6. Renunță să mai crezi în „lozul norocos”

„În fiecare zi, în toate felurile posibile, devin din ce în ce mai bun.”  —  Émile Coué

Succesul obținut peste noapte e un mit. Oamenii de succes știu că și cele mai mici progrese, constante, realizate zilnic, se vor cumula cu timpul și le vor aduce rezultatele pe care și le doresc. De-asta trebuie să-ți faci planuri de viitor, dar să te concentrezi și pe ziua care urmează, progresând chiar și 1% în fiecare zi.

7. Renunță la perfecționism

„Să livrezi e mai important decât să fie perfect.”  —  Mantră de dezvoltare propusă de Khan Academy

Nimic n-o să fie vreodată perfect, indiferent cât de mult te străduiești. Teama de eșec (sau chiar teama de succes) te împiedică adeseori să acționezi și să ieși în lume cu ce ai realizat. O să ratezi multe oportunități, dacă aștepți ca totul să fie la locul lui, ca într-un puzzle perefect. Așa că „livrează”, iar apoi îmbunătățește (acel 1%).

8. Nu face mai multe lucruri în același timp

„De cele mai multe ori, e doar o iluzie că facem mai multe chestii în același timp. Crezi că le faci, dar, de fapt, îți irosești timpul trecând de la o treabă la alta.“ — Bosco Tjan

Oamenii de succes știu asta. De-aia își aleg un singur lucru și-apoi îi dau înainte până-i vin de hac. Indiferent despre ce e vorba – o afacere, o idee, o conversație, o ședință de antrenament. Este impetuos necesar să fii prezent în totalitate și dedicat unei singure sarcini.

9. Renunță la nevoia de a controla totul

„Unele lucruri țin de noi, pe când altele nu stau în puterea noastră”  —  Epictet

Este esențial să faci diferența între aceste două aspecte. Detașează-te de lucrurile pe care nu le poți controla, concentrează-te pe cele asupra cărora ai control și ține minte că, uneori, singurul lucru care stă în puterea ta este atitudinea pe care o ai față de ceva.

10. Nu mai spune DA la lucruri care nu te ajută să-ți atingi scopurile 

„Cel care va realiza puține trebuie să sacrifice puține; cel care va realiza multe trebuie să sacrifice multe; cel care va atinge culmi înalte trebuie să sacrifice enorm.” — James Allen

Oamenii de succes știu că, pentru a-și atinge scopurile, vor fi nevoiți să spună NU anumitor sarcini, activități și cerințe din partea prietenilor, familiei și colegilor. Pe termen scurt, poate că sacrifici un pic de satisfacție imediată, dar când îți vei atinge scopurile, totul va fi meritat.

11. Renunță la persoanele toxice din jurul tău

„Ferește-te de oamenii negativi. Au o problemă pentru orice soluție.” — Albert Einstein

Oamenii cu care-ți petreci cel mai mult timp adaugă textură persoanei care vei deveni. Dacă-ți petreci timp cu oameni care refuză să-și asume responsabilitatea pentru propria viață, își găsesc mereu scuze și dau tot timpul vina pe alții pentru situația în care se află, o să te contaminezi și tu de negativism și, astfel, îți vei sabota șansele de a avea succes.

Însă dacă-ți petreci timp cu oameni care sunt mai împliniți decât tine, indiferent de cât de provocatoare este această proximitate, îți vei spori șansele de a dobândi succesul. Uită-te în jurul tău și vezi dacă trebuie să faci vreo schimbare.

12. Renunță la nevoia de a fi plăcut

„Poți să fii cea mai zemoasă și mai coaptă piersică din lume și tot or să existe oameni care urăsc piersicile.”  — Dita Von Teese

Gândește-te la tine însuți ca la o piață de nișă. Vor exista mulți cărora le place nișa aia și vor fi și persoane cărora nu le place. Și, indiferent ce faci, n-o să reușești niciodată să fii pe placul tuturor. E absolut firesc și nu e nevoie să te justifici.

Singurul lucru pe care poți să-l faci e să rămâi autentic și să evoluezi în permanență: numărul în creștere al celor care te detestă înseamnă pur și simplu că faci lucruri remarcabile.

13. Renunță să mai pierzi timpul

„Problema e că ți se pare că ai suficient timp.”  — Jack Kornfield

Ai o singură viață, nebunească, dar prețioasă. De-aia ești dator față de tine însuți să afli cine poți deveni și cât de departe poți ajunge. Însă, ca să faci asta, trebuie să elimini lucrurile lipsite de sens care te fac să pierzi vremea și să nu le mai permiți să te îndepărteze de cele mai importante scopuri ale tale.

Ca să faci asta, trebuie să înveți să te concentrezi și să profiți cât mai mult de cele 24 ore pe care le ai în fiecare zi.Amintește-ți că viața e efemeră, așadar nu te opri din a face ceea ce te împlinește și-ți îmbogățește existența.

Citește și:

Succesul redefinit: să nu alergi după bani și faimă

8 lucruri pe care să le faci după 8 seara. Dacă vrei să ai succes!

Author(s)

  • Zdravko Cvijetic

    autor, antreprenor și fondatorul Zero to Skill

    Zdravko Cvijetic este creator de content, antreprenor și fondatorul Zero to Skill, o platformă care oferă conținut practic și distractiv pentru a deveni un jucător de top în viață, prin stăpânirea obiceiurilor bune care sporesc productivitatea.