În următoarele 5 minute vei afla:


– Ce efectele spectaculoase a avut un experiment de 10 minute de lectură pe zi într-o școală rău famată.  
– Care sunt companiile din România care pun preț pe citit.


Printre diversele amintiri ale memorabilului an 2020 păstrez și o constatare surprinzătoare. Fiul meu, care abia împlinise opt ani, studia engleza în particular, cu o profesoară care ne vizita de două ori pe săptămână acasă. Date fiind regulile de distanțare socială impuse de pandemie, ca orice mamă responsabilă, am ales temporar să suspend cursul și am testat, oarecum în joacă, o aplicație de învățare a limbii engleze pe tabletă, timp de zece minute pe zi. Iar ceea ce a urmat m-a făcut să mă gândesc că matematica dă greș când se întâlnește cu psihologia. Consecvența de a parcurge exercițiile zilnice în acele banale zece minute au adus progrese neașteptat de mari la capitolul pronunție, vocabular și conversație.   

Această simplă experiență m-a pus pe gânduri. Oare să fie o experiență singulară? Ei bine, nu! Surprinzător sau nu, într-una dintre lecturile mele din perioada pandemiei, am descoperit în cartea Read-Aloud Handbook, de Jim Trelease povestea unui experiment care a rămas în istorie. Un director nou numit pentru a salva un liceu ce risca să fie închis din cauza rezultatelor dezastruoase a încercat un experiment cu elevii. A stabilit ca aceștia, alături de profesori și întreg personalul școlii, să citească în liniște, timp de zece minute la finalul programului, o carte la alegere. Iar impactul experimentului său asupra reușitelor școlare a fost incredibil. Din 1984, Thomas O’Neill, directorul acestui liceu rău famat din Boston, a devenit celebru prin acest simplu experiment, ale cărui rezultate au influențat sute de mii de alți directori de școli din întreaga lume, inclusiv în România, să adopte această activitate la începutul sau la finalul programului de școală. 

Privind la suprafață, unii ar spune că rezultatele par ireale, mai ales că la școală ai o listă de lecturi obligatorii și copiii citesc, vrând-nevrând. Însă elementul diferențiator este libertatea de a alege cărți care sunt pe placul tău, nu din lista lecturilor obligatorii, precum și participarea profesorilor, a paznicilor și a femeilor de serviciu la aceste momente de lectură, în care barierele sociale se suspendă și toți sunt, pentru zece minute, doar cititori și atât. 

Puterea poveștilor este, fără doar și poate, reală și ancestrală. Dintre toate speciile umane care au trăit pe Pământ, homo sapiens a supraviețuit, nu datorită puterii sale fizice, ci unei puteri mult mai importante: puterea minții. Când strămoșii noștri spuneau povești în peșteri, ei deveneau, de fapt, mai puternici mental, mai pregătiți pentru situații dificile și mai apropiați unii de ceilalți. Poveștile erau pentru ei una dintre puținele forme de divertisment, dar și o cale de a scăpa de ignoranță și suferință. Așadar, evoluția omenirii a fost posibilă prin abilitatea de „creare și acceptare a unor ficțiuni”, a speciei noastre, după cum spune istoricul Yuval Noah Harari în cartea sa Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului.

Locul întâlnirilor în jurul focului a fost luat de cărți, baza de experiențe lărgindu-se de la un trib la scară planetară. Iar unii dintre cei mai de succes oameni ai planetei citesc. Și nu doar postări pe Facebook, e-mail-uri și tweet-uri. Citesc cărți. Bill Gates, Oprah Winfrey, Mark Cuban, Warren Buffet și Mark Zuckerberg sunt doar o parte dintre ei. Fie cărți de ficțiune sau de nonficțiune, ei știu că cei care citesc, chiar și ocazional, își îmbunătățesc abilitatea de a recunoaște stările interioare ale altora – gânduri, intenții, emoții –  și reușesc să înțeleagă sentimente și puncte de vedere diferite. Iar asta se traduce în realitatea imediată prin extinderea modului lor egocentric, acumulând întrebări bune, noi perspective și un spațiu mental cu gândire critică, creativitate și interes pentru sentimentele și nevoile celorlalți, fie ei colegi sau clienți. Un studiu al Universităţii Sussex a dovedit că doar șase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%, la care se adaugă creşterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului şi a creativităţii.


Lectura este, incontestabil, foarte importantă. Mark Manson a mers până acolo încât să afirme că este cea mai importantă abilitate a secolului XXI, urmată de abilitatea de a comunica bine (conversațional și în scris) și de abilitatea de a risca inteligent, de a nu te teme de eșec, de a fi curajos și de a privi eșecurile ca pe niște lecții valoroase.

Doar că realitatea este că 78% dintre români nu citesc niciodată sau rar și foarte rar (conform Barometrului de consum cultural, 2019, pagina 60). Din acest procent sigur există sute de mii de oameni care au nevoie de doar zece minute pe zi ca să facă saltul de la o carte citită pe an la 10-15 cărți. Condiția este ca cei care conduc organizațiile să fie ei înșiși cititori și să fi asimilat ideea că performanța și starea de bine a angajaților au legătură și cu un consum constant de idei valoroase din cărți. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Deși puține, există totuși companii în România care prioritizează lectura

O carte pe lună


L-am auzit acum câțiva ani pe Marius Ștefan, managerul Autonom Rent a Car, povestind cum viața personală și profesională a unora dintre angajații săi care nu citeau deloc s-a schimbat în bine, odată ce au început să citească o carte pe lună, așa cum managementul se așteaptă de la orice angajat să o facă. Mai mult, într-unul dintre articolele publicat pe blogul companiei conduse de Marius Ștefan, lecturii îi este atribuită o parte importantă din reușita companiei de a crește de la o flotă de câteva mașini din Piatra Neamț la statutul de lider național al pieței de închirieri auto, cu o flotă de peste 2.000 de mașini și o cifră de afaceri de peste 11 milioane de euro.  

O bibliotecă de comunicare, business și creativitate cu 1.400 de volume 

Încă de la deschiderea bibliotecii private a Fundației Friends for Friends (în 2015) mi s-au aprins niște beculețe legate de două manifeste interesante pe care le propune: cititul este atât de important încât i-am creat un spațiu fizic, și cititul ca o parte integrantă a muncii, nu doar o activitate rezervată timpului liber.

În cartea sa, Brief. 99 de chestii pe care aș fi vrut să le știu când am intrat în publicitate (editura Publica, 2014), Sorin Trâncă, fondatorul agenției Friends \ TBWA, punctează o idee simplă, dar revelatorie: ”Din păcate, lumea din jurul nostru nu dă pe dinafară de idei. Ieși în Piața Sfatului sau la Romană o jumătate de oră și o să vezi că nu te întorci cu foarte multe. Însă, într-o jumătate de oră de lectură, vei întâlni, cu siguranță, un număr consistent de idei. Citește. O carte. Pe săptămână”.

Lectura ca beneficiu salarial

Peste o mie de companii din România oferă ca beneficiu celor peste 100.000 de angajați ai lor abonamente la platforma Bookster. Astfel, la un cost mic de împrumut lunar, angajații au acces la un număr foarte mare de cărți de dezvoltare personală, profesională, beletristică sau hobby-uri, pe care le pot citi în funcție de interese.

Concluzie 


Fie că aleg lectura zilnică timp de zece minute, acces la o bibliotecă bună cu cărți sau obligația de a citi o carte pe săptămână, puținii antreprenori care încurajează lectura ca o formă de bunăstare a angajaților și, implicit a companiei, știu intuitiv ceea ce George Bernard Shaw spunea: ”Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi facem schimb de mere, atunci tu şi eu vom avea în continuare un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi le schimbăm, atunci fiecare dintre noi va avea două idei”. Așadar, când citesc, oamenii o duc mai bine, atât individual, cât și colectiv. 

În ultimii zece ani, am constatat un interes mai mare pentru lectură în mediile în care sunt activă, însă realitatea este că 39% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an și asta se răsfrânge asupra noastră din punct de vedere educațional, social și economic. Și poate că puterea a zece minute de lectură zilnică în mediile în care se invocă lipsa de timp sau înstrăinarea de cărți nu trebuie subestimată. Mai ales acolo unde pare încă SF lectura mai susținută sau crearea unei biblioteci cu titluri curatoriate și care să aibă aspirația de statut de biblioterapie personală și profesională. 

Citește și: 

6 tehnici care te vor ajuta să citești mai mult în anul care vine

Ce carte ți-a schimbat viața? 15 vedete ne-au răspuns


Author(s)

  • Dora Cerin

    manager cultural

    Dora Cerin este coordonatoare de proiecte culturale de 15 ani, cercetătoare a micilor bucurii și, de curând, antreprenoare și promotoare a literaturii pentru copii. Recent a lansat, alături de fiul ei, Mihai o jucărie optică, numită taumatrop, prin care stimulează copiii și adulții să deseneze pentru a vedea lumea cu mai multă imaginație, curiozitate și umor. O poți găsi țopăind pe www.trambulinadecitit.ro sau îi poți surprinde parcursul de om în căutarea creativității pe  www.traiestecreativ.ro